ENG / HRV

Kultura

Otok se sa svoja dva naselje, Šepurinama i Prvić Lukom, spominje još u 11. stoljeću. Značajnije naseljavanje započinje bijegom stanovnika iz Srime i Vodica u strahu od Turaka, a u 16. stoljeću postaju pomodno odredište šibenskih velikaša i plemića. Ovdje imućni grade svoje vile i ljetnikovce. Izuzetak nije bila ni poznata šibenska obitelj Vrančić.

Faust Vrančić rođen je u Šibeniku 1551. godine. Pri samom spomenu njegova imena, prva asocijacija je padobran. Međutim, naš Leonardo, bio je svestrani mislilac i znanstvenik. Pod utjecajem svog poznatog i priznatog strica, Antuna Vrančića, i samog velikog znanstvenika, brzo se proslavio kao povjesničar i pisac. Autor je prvog tiskanog hrvatskog rječnika. Umro je u Veneciji 1617. godine, ali su njegovi posmrtni ostaci po izričitoj Faustovoj želji preneseni u crkvu Gospe od Milosti u Luci.

Samostan i župna crkva, Gospa od Milosti, sagrađeni su krajem 15. stoljeća. Nekoliko puta je nadograđivana i obnavljana. U zidu crkve nalazi se ranokršćanski ulomak s prikazom križa, a unutrašnjost krase pet baroknih oltara.

http://www.vodice.hr/index.php?id=6

  • Pripetavanja
  • Fešte

Burtiž

Vještina jedrenja latinskim jedrom - burtižanje - uzeto je za naziv regate Latinsko idro u Šepurini - BURTIŽ . Krenulo je kao jedrenje nekoliko gajeta, prigodom fešte u Murteru,a nastao je niz regata na kojima sudjeluje od desetak do gotovo stotinu brodova diljem sjeverne Dalmacije. Od Pašmana i Vrgade preko otoka Murtera do Šepurine i Zlarina ljudi su se priklonili ideji oživljavanja plovidbe tradicionalnim brodovima. Istovremeno su nastali slični pokreti u Istri i Kvarneru (Rovinj, Mošćenička draga, Rab ...) i na jugu (Hvar, Komiža, Vis ...). Obnovljena plovidba tradicionalnim brodovima (batana, leut, gajeta, falkuša, kaić, guc ...) postala je stvarnost.

Procitajte vise na: http://burtiz.otokprvic.info/indexE.htm

 

  • ?


 

Za sve upite, molimo slobodno