ENG / HRV

Otok Prvić

Otok Prvić se nalazi u Hrvatskoj u šibenskom arhipelagu. Pokriven je mediteranskom makijom, vinogradima i maslinama sa slikovitim tihim uvalama, idealno je mjesto odmora za ljubitelje otočnog mira. Na otoku Prviću nalaze se dva prelijepa mediteranska naselja, Prvic Luka i Sepurine. Oba naselja su zaštićena kao kulturna baština od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Gotovo neprimjetna s kopnene strane sačuvala su svoj mir i izvorni izgled. S morske strane, svojim pitomim izgledom i sigurnim uvalama, privlače brojne moreplovce.

Od kopna (Srime) je udaljen malo više od pola milje. Površina otoka je 2,37 km2. Dug je oko 3,1 km od Rta Sv. Luce do Rta Sv. Ante, a najširi je u srednjem dijelu oko 1,35 km. Dužina obale je 8 km. Najsjevernija točka je Rt Sv. Luce, a najjužnija Rt Prvić. Najviši vrh je Vitković (79m).

Na Otoku je vrijeme jednom davno stalo. Upilo ga je kamenje starih kuca, mirisni borovi na uzvisinama, sivi maslinici, smokve i stijene u kojima more vec stoljecima urezuje velicanstvene prizore teskog ribarskog zivota. Svi oni sapcu nevjerojatne price, samo treba stati i poslusati sum granja, kada naidje vjetar.

Urezalo je more i prizore svoje velike moci. Moci da covjeka veze uz maleni komad skrte zemlje, da mu pokaze kako sve ljepote dolaze sa kucnog praga i iz njega samog, ako samo pogleda sirinu i dubinu oko sebe.

Svake godine tu i tamo prodje brod, tu i tamo doleti galeb, tu i tamo naidje i koja turistica u oskudnom bikiniju, a potom se sve smiri. Seoski decki odvezu smece i kao da se nista desilo nije, a ustvari se desilo tocno onoliko koliko je potrebno da ljudi prezive nadolazecu zimu. Iduce ljeto ce opet iz pocetka.

Neki to shvate i ne odu. Neki shvate pa se vrate. A neki dodju jednom i nastoje se ne probuditi iz najljepseg sna koji su ikada sanjali. Ostanu zauvijek barem djelicem srca, u zamci za cijeli zivot.

Tekst sa stranica Prvic Luka: "Prijatelji Prvica"
 

Za sve upite, molimo slobodno