ENG / HRV

Šibenik

Najbliži veći grad je Šibenik, samo 10-ak minuta autom od Vodica, ili pola sata brodom od otoka.

Šibenik, drevni hrvatski kraljevski grad isklesan u kamenu, udaljen samo 11 km od  Prvica (40 minuta voznje redovnom brodskom linijom).

Osjetite čaroliju i osluhnite njegove palače, crkve, trgove, uličice. Počet će pričati svoje priče...

Ako dolazite s morske strane, ulaz u šibenski zaljev vodi kroz kanal sv. Ane, a čuva ga kasnorenesansna utvrda sv. Nikole.  Nekada je čitav Šibenik bio opasan zidinama sa sjeverne i jugoistočne strane, od kojih su danas sačuvani samo dijelovi.

Na središnjem gradskom trgu razgledajte remek-djelo graditelja Jurja Dalmatinca - šibensku katedralu sv. Jakova. Gradnja katedrale trajala je, s prekidima, preko sto godina. Cijela građevina izgrađena je isključivo od kamena, kao i krov i kupola, prepoznatljiv detalj šibenske panorame. Zidovi katedrale opasani su vijencem ljudskih glava.

Nasuprot katedrale nalazi se gradska vjećnica, skladna renesansna građevina podignuta 1536. godine. Tokom drugog svjetskog rata potpuno je razorena u bombardiranju, a nakon rata restaurirana je u izvornom obliku.

U kneževoj palači, od koje su danas sačuvana dva krila, nekada je boravio gradski knez, predstavnik mletačke vlasti. Nakon adaptacija, 1975. godine u zdanju je smješten Muzej grada Šibenika.

Zgrada šibenskog kazališta sagrađena je 1870. godine i u to vrijeme bila je najljepša i najveća u Hrvatskoj. U Domovinskom ratu oštećena je izravnim pogotkom četničke granate i nakon temeljite obnove ponovno je otvorena 2001. godine.
Dramski ansambl šibenskog kazalište godišnje izvede nekoliko premijera.

Šibenik je ljeti domaćin Međunarodnog festivala djeteta, priredbe koja okuplja djecu svijeta od 1958. godine. Bogati dramski i glazbeni program u izvedbi odabranih ansambala iz Hrvatske i svijeta, likovne radionice samo su dio događanja na festivalu.

http://www.vodice.hr/index.php?id=8

Za sve upite, molimo slobodno