ENG / HRV

Okolina / Regija

(uvodic...)

Tribunj

Zapadno od Prvica, na kopnu, smjestilo se slikovito mjesto Tribunj, poznato prvenstveno kao ribarsko naselje u kojega hitaju sladokusci svakoga dana oko 17 sati. Onda tribunjska riva oživi. Vraćaju se mnogobrojne domaće ribarice iz cjelodnevnog iscrpljujućeg ribolova.

Ugođaj je potpun osvrnete li se oko sebe i udahnete miris usko zbijenih kuća na drevnom otoku. Nedavno je stari kameni most obnovljen i sjaji u novom starom ruhu.

Kad je mjesto nastalo, prvobitno se zvalo Tribohunj. Dominantna građevina svakako je crkva sv. Nikole koja se zaštitnički nadvila nad mjestom, a jedna je od najstarijih građevina u Tribunju, sagrađena 1452. godine. Kako ni Tribunj nije bio pošteđen od Turaka, na brdu sv. Nikole podignuta je obrambena utvrda Jurjevgrad oko 1650. godine, a samo mjesto je prema odredbi mletačke vlasti bilo opasano bedemima od kojih su danas ostali samo tragovi.

Tipično dalmatinsko mjesto, rekli bi smo. Ipak, još dalmatinskije, jer su Tribunjci svjesni svoje pripadnosti i tradicije prije nekoliko godina oživjeli priču o težaku i njegovom najvjernijem pomoćniku – tovaru. U Tribunju se svake godine održavaju utrke tovara.

Srima

Ako ste od onih koji se zaista žele odmoriti na godišnjem odmoru, za vas je Srima pravi izbor. Na raspolaganju vam stoje mnogobrojni privatni apartmani uz samu obalu. Ovdje, doslovce, sa doručka na vašoj terasi silazite na lijepo uređenu plažu i čisto more. Ako nakon cijelodnevnog dana izležavanja na suncu i točanja nogu u moru poželite malo ljetnog šušura, Vodice vam nisu daleko. Zaista, Srima i Vodice već su odavno jedno i rijetko tko zna gdje završavaju Vodice, a počinje Srima.

Srimarski poluotok nastanjen je još u pretpovijesnom i antičkom dobu. Najvrijedniji, sigurno najbolje održavani, arheološki lokalitet je kompleks kasnoantičke dvodjelne bazilike u Prižbi. Na brijegu iznad naselja nalazi se crkvica posvećena Gospi. To je jednobrodna građevina sa zvonikom. Prvotni oltar sa slikom izgorio je u požaru 1918. godine i zamijenjen je bizantskom Gospom sa srebrnom košuljom. Na apsidi crkve nalazi se vrijedna freska s kraja 12. stoljeća koja prikazuje Majku Božju sa djetetom i likove sv. Vida i Jurja. Zanimljiv je prikaz orača pored lika sv. Jurja, vjerojatno autoportret samog slikara freske.

http://www.vodice.hr/index.php?id=4

Za sve upite, molimo slobodno